Med den stigende efterspørgsel på vores tid er det mere udfordrende end nogensinde at finde en måde at balancere arbejde og fritid på. Selvom det kan være svært at finde balancen mellem arbejdsliv og privatliv, er det vigtigt at gøre et forsøg. Dette er især relevant for selvstændige, da der ofte er mange arbejdsopgaver hver dag. Denne artikel giver dig 5 konkrete tips, som kan hjælpe dig med at finde en bedre work-life balance.

Hvad er work-life balance?

Work-life balance er den mængde tid, du bruger på dit arbejde, sammenlignet med den mængde tid, du har fri. Fritiden kan eksempelvis bruges på familie, venner og fritidsaktiviteter. Som selvstændig erhvervsdrivende hviler virksomhedens daglige drift på dine skuldre, og der er altid et eller andet, du lige kan gøre.

Det er vigtigt at finde en balance, som passer til dig. Nogle mennesker har brug for mere tid på arbejdet for at føle sig tilfredse og produktive, mens andre foretrækker mere tid til fritidsaktiviteter. Det er dog ikke altid let at finde den rette balance, da der ofte er stor konkurrence om vores tid.

6 grunde til at work-life balance er så vigtigt

  1. Work-life balance er vigtigt for både din fysiske og psykiske sundhed. Hvis du bruger for meget tid på arbejde, kan det have en negativ indvirkning på dit helbred, da du ikke får nok motion eller sund mad. Dette kan blandt andet føre til højt blodtryk, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
  2. Psykisk kan det også have negative konsekvenser at have en dårlig work-life balance. Hvis du bruger for meget tid på arbejde, kan du opleve stress, depression og angst. Du kan også have svært ved at sove godt, hvilket igen kan påvirke din arbejdsevne negativt.
  3. Manglende eller dårlig kvalitet søvn har også en negativ effekt på din arbejdsevne. Har du en god work-life balance, kan det være med til at forbedre din produktivitet, kreativitet og koncentration, fordi du ikke er i søvnunderskud.
  4. Din familie og venner vil også sætte pris på, at du har en god balance mellem arbejde og fritid. Ikke bare fordi I får mere tid til at være sammen, men også fordi du ikke er træt og ukoncentreret, når I er sammen.
  5. Derudover er det vigtigt at have en god work-life balance, hvis du vil undgå at brænde ud. Hvis du har for meget arbejde og for lidt fritid, er der større risiko for, at du bliver ramt af stress og brænde ud – også selvom du virkelig elsker dit arbejde.
  6. Når du har en god balance mellem arbejde og fritid, vil du opleve, at du har mere tid til at gøre de ting, der gør dig lykkelig (og ikke være for træt til at nyde dem). Det giver dig mere glæde – og når du som gammel ser tilbage på dit liv, vil du have andre minder end dit job.

Tegn på en ubalance i forholdet mellem arbejde og fritid

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har balance i forholdet mellem arbejde og fritid, kan du stille dig selv disse spørgsmål: Har jeg søvnproblemer? Bliver jeg lettere irritabel? Har jeg koncentrationsbesvær? Har jeg fysiske symptomer som ondt i maven, svedeture eller trykken for brystet?

Hvis du kan svare “ja” til et eller flere af disse spørgsmål, bør du nok overveje at justere din work-life balance.

Læs også: Arbejdsglæde – Hvad er arbejdsglæde og hvorfor er det vigtigt?

Hvordan finder man den rette balance mellem arbejde og fritid?

Det ville være skønt, hvis vi kunne give dig en “one size fits all”-opskrift på, hvordan du finder den perfekte work-life balance – men sådan forholder det sig desværre ikke. Hvor meget arbejde, du kan udføre, i forhold til hvor meget fritid, du har brug for, er meget individuelt. Det tager tid at finde den work-life balance, der passer til netop dig – så hav tålmodighed. Der er heller ingen, som siger, at du vil have brug for det samme “blandingsforhold” hele dit arbejdsliv.

5 konkrete tips til bedre work-life balance

8-8-8 reglen: Siden den allerførste fejring af Arbejdernes Internationale Kampdag i 1899, kæmpede arbejderbevægelsen for en 8-timers arbejdsdag under sloganet “8 timers hvile – 8 timers arbejde – 8 timers frihed”. Siden 1920 har vi haft 8-timers arbejdsdage; men det betyder ikke, at denne formel passer for alle.

Brug tiden fornuftigt: Der er kun 24 timer i døgnet, og de skal udnyttes bedst muligt. Du bør sove 6-8 timer, så der er altså ikke uanede timer til rådighed. Planlæg og prioritér, så du får mest muligt ud af dine vågne timer.

Det er okay at sige nej: Det kan være svært at sige nej til en kunde, da det kan betyde en forpasset indtægt – men hvis kalenderen allerede er helt fyldt, er det nogle gange bedst at sige nej, for ikke at skabe ubalance.

Normalisér din arbejdsdag: Som selvstændig har du fuld frihed til at lægge dine arbejdstimer, præcis som du vil – men du bør alligevel have nogle faste mødetidspunkter. Hvis du ved nøjagtigt, hvornår du er på arbejde, kan det være nemmere at slappe af, når du har fri.

Lad dig ikke definere af dit job: Du er nødt til at have andre ting i dit liv end dit job. Hvis du har en dårlig periode på arbejde, har du andre ting, der er positive i dit liv. Så find nogle elementer i din fritid (venner, familie, hobbies), som kan gøre dig glad – din lykke bør ikke være afhængig af din virksomheds succes.

Lykkeligt, meningsfuldt eller oplevelsesrigt liv

Men dit arbejde har faktisk en positiv indvirkning på dit velvære; vi mennesker kan godt lide at demonstrere vores evner til at forme og skabe for at blive bekræftet som kompetente individer. Og travlhed (i de rette doser) kan faktisk bidrage til lykke. Hvis vi kan realisere vores potentiale, opnår vi “eudaimonisk” lykke – derfor bør vi stræbe efter mening samt at bidrage til noget større end os selv. Kigger vi på dyreriget, kan vi se, at dyrene instinktivt helst vi arbejde for føden.

“Hedonisk” lykke er den mest populære; det er den klassiske lykkefølelse med masser af positive følelser og fravær af negative følelser som vrede eller tristhed. Den kommer, når du har det sjovt og laver noget, du godt kan lide. Nogle mennesker lægger også stor vægt på oplevelser. Jo mere unikke, oplevelserne er, des større værdi har de for individet. Dette er også en form for selvrealisering, hvor målet er at gøre fremskridt eller akkumulere præstationer.

Lad et lagerhotel med pluk og pak være en del af løsningen

Ofte oplever vi, at vi bliver trukket i mange forskellige retninger, og det kan være svært at følge med. Men du behøver ikke at gøre alting selv – især ikke de ting, der tager tid og energi fra dig. Hvis du får hjælp til nogle af de opgaver, der dræner dig for energi, kan det give dig mere frihed og overskud.

Et lagerhotel med pluk og pak er en effektiv måde at outsource nogle af dine webshop-relaterede opgaver på. Du skal ikke selv bekymre dig om varemodtagelse eller distribution, returneringer eller integration – alt dette kan håndteres af lagerhotellet. På den måde får du mere tid til at fokusere på de vigtigste aspekter af din virksomhed, og du kan gøre det med et roligt sind.

Lagerhotel webshop priser – er det ikke dyrt?

Det er svært at give et klart svar på, hvor meget outsourcing af lager til et pakkehotel koster. Det afhænger af mange forskellige faktorer – herunder størrelsen og type af din virksomhed, hvor mange varer du har på webshop lager, og hvilke ydelser du ønsker fra lageret.

En ting er sikkert: I de fleste tilfælde er der meget fleksible lagerhotel priser, så du kun betaler for de services, du rent faktisk har brug for. Og da du ikke længere skal bruge tid og energi på at håndtere lagerbeholdningen, kan det rent faktisk vise sig at være en mere omkostningseffektiv løsning for dig.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er work-life balance?

Work-life balance er den korrekte fordeling af tid og energi mellem arbejde og fritid. Det er meget individuelt, hvor meget af hver del, man har brug for, for at have en god work-life balance.

Hvorfor er work-life balance vigtigt?

Work-life balance er vigtigt, fordi det kan påvirke vores mentale og fysiske sundhed negativt, hvis vi bruger for meget tid på arbejde eller fritidsaktiviteter. En god work-life balance gør os mere produktive på arbejdet, og vi har mere energi til at nyde vores fritid.

Kilder: 

https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/work-life-balance-det-overrasker-dig-maaske-hvad-der-virkelig-goer-os-lykkelige

https://fho.dk/saadan-blev-fagbevaegelsens-hovedorganisation-til/store-sejre-8-timers-arbejdsuge-og-ferie-med-loen/

https://link.springer.com/article/10.1007/BF02381490

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003347296903206?casa_token=9Cb4bpKZezkAAAAA:JaBCp8fVxh2Ar_gK4S5Vu-JiPZuY9eSkX_V4k3AX4YQYnz38He6boSqNcg-yg8UZ5A5zZwSi-tk